Hardhouten vloeren – Uw oude vloer opfrissen

Een houten vloer is een van de mooiste aanwinsten van een huis. Het creëert een gevoel van verfijning en geeft een ruimte een meer uitgestrekte uitstraling. Hoewel hardhouten vloeren zeer duurzaam zijn, beginnen er na verloop van tijd krassen te verschijnen en vervaagt de glans. Om deze situatie te verhelpen, kan een huiseigenaar urenlang schuren of het hardhout eenvoudig opfrissen met een nieuwe laag polyurethaan om de glans te herstellen.

Om uw hardhouten vloeren op te frissen en ze er als nieuw uit te laten zien, heeft u de volgende items nodig:

* Vacuüm
* Vloerbuffer
* Licht schuurscherm
* Bezem
* Stofblik
* Dweil
* Dweilemmer
* Ventilator(en)
* Stofdoek
* Polyurethaan
* Sponsborstel

Maak de kamer leeg

Begin met het opruimen van de kamer van alle decorvloer.nl meubels en vloerdecoratie. U wilt vrije toegang tot de gehele hardhouten vloer. Het is ook een goed idee om ofwel de ruimte af te sluiten en/of Fido buiten te zetten. Hoe minder voeten je te maken hebt, hoe beter.

Schoonmaken

Laat vervolgens een stofzuiger over de hele hardhouten vloer lopen om zoveel mogelijk vuil, pluisjes en stofkonijntjes op te zuigen. Monteer vervolgens een vloerbuffer met een licht schuurzeefje. Laat de vloerbuffer over het hardhout lopen, beginnend in de verre hoek van de kamer en werkend naar de deur/ingang.

Gebruik een bezem en stoffer om op te ruimen na het polijsten. Begin opnieuw in dezelfde hoek en werk naar de deur toe, ga dan terug over je stappen in de tegenovergestelde richting, al het stof opvegen.

Opvegen

Dweil de vloer na het vegen met een dweil en dweilemmer. Ga opnieuw van de verre hoek naar de deuropening. De reden hiervoor is om jezelf te “trainen” en jezelf niet in een hoekje te schilderen bij het aanbrengen van het polyurethaan. Dweil minstens twee keer over de vloer en ververs het water vaak. Dit voorkomt het verspreiden van vuil.

Laat het hardhout volledig drogen voordat u verder gaat. Misschien wilt u een ventilator of twee gebruiken om het droogproces te versnellen.

Schoonmaken, schilderen en polijsten

Nu komt het eigenlijke werk. Het is niet moeilijk, maar het zal een beetje tijdrovend zijn. Laat eerst een stofdoek over de vloer lopen om alles op te rapen dat tijdens het drogen is gevallen. Stof of ander vuil zal “opgesloten” raken in het polyurethaan en doorschijnen.

Begin in de verre hoek. (Nogmaals ja.) Borstel op een lichte laag polyurethaan met een sponsborstel. Breng het polyurethaan aan in dezelfde richting als de houtnerf. Werk langzaam je weg naar de deuropening, de kamer uit. Laat de eerste laag drogen zolang als aanbevolen door de fabrikant. Breng indien nodig een tweede laag aan.